Lunárny kalendár

31.12.2016 13:23

 

  mesiac v znamení barana           

Obdobie vhodné na zaváranie ovocia, zušľachťovanie, ošetrovanie ovocných stromov a uskladňovanie (najmä obilnín). Rastliny zasadené počas týchto dní rastú oveľa rýchlejšie (hlavne pri pribúdajúcej lune). Doporučuje sa sadenie plodovej zeleniny (napr. paradajky, paprika, hrach, fazuľa, šošovica...).

 mesiac v znamení býka               

Tieto dni sú vhodné na zakladanie hnojiska, sadenie stromov, kríkov, živých plotov a koreňovej zeleniny (napr. mrkva, petržlen, cibuľa, cesnak, cvikla, reďkovka...). Dobrý čas pre konzervovanie, pretože teraz pozberaná úroda má dlhšiu trvácnosť. V tomto období je boj proti škodcom nachádzajúcich sa pod zemou účinnejší.

 mesiac v znamení blížencov       

Počas týchto dní sa doporučuje sadiť (presádzať a hnojiť) kvety, a všeobecne všetky rastliny, ktoré by mali rásť do výšky. Účinný je aj boj proti hmyzu, ktorý sa zdržiava na zemskom povrchu alebo vo vzduchu. Rastliny zbytočne nepolievame, pretože ich môžu ľahšie napadnúť škodcovia.

 mesiac v znamení raka               

Obdobie vhodné na kosenie trávnikov, či na sejbu listovej zeleniny (napr. kel, špenát, kapusta, šalát). Polievame rastliny, pretože si udržia v sebe dlho vlahu. Naopak sa nedoporučuje kvôli vlhkosti uskladňovať a konzervovať úrodu, a tiež je dobré vyhýbať sa presvetľovaciemu rezu kríkov a stromov.

 mesiac v znamení leva               

Odporúča sa výsev obilnín, trávy a plodovej zeleniny (napr. papriky, hrachu, fazule, šošovice, paradajok), obzvlášť počas dorastajúcej luny. Šľachtenie ovocných stromov a kríkov, a všeobecne úpravy drevín je dobré robiť v týchto dňoch. Naopak nepúšťajte sa do klčovania buriny.

 mesiac v znamení panny            

Obdobie vhodné na presádzanie rastlín, či stromov a na vysádzanie koreňovej zeleniny (napr. mrkva, petržlen, cibuľa, cesnak, cvikla, reďkovka...) alebo na založenie kompostu a hnojiska. Boj proti škodcom nachádzajúcich sa v zemi je účinnejší. Nič nezavárajte a neuskladňujte, pretože teraz všetko rýchlo plesnivie.

 mesiac v znamení váh                

Rastliny príliš nepolievame, pretože ich môžu ľahšie napadnúť škodcovia. Doporučuje sa sadenie, presádzanie, hnojenie, či rôzne iné úpravy kvetov a kvitnúcich liečivých bylín. Účinný je aj boj proti hmyzu, ktorý sa zdržiava na zemskom povrchu alebo vo vzduchu.

 mesiac v znamení škorpióna      

Obdobie vhodné na ničenie slimákov, kosenie trávnikov, či na sejbu listovej zeleniny (napr. kel, špenát, kapusta, šalát). Polievame rastliny, pretože si v sebe udržia dlho vlahu. Naopak, nedoporučuje sa kvôli vlhkosti uskladňovať a konzervovať úrodu. Tiež je dobré vyhýbať sa presvetľovaciemu rezu kríkov a stromov.

 mesiac v znamení strelca           

Doporučuje sa sadenie plodovej zeleniny (napr. paradajky, paprika, hrach, fazuľa, šošovica...) alebo takých rastlín, ktoré potrebujú rásť do výšky (napr. chmeľ, hrozno, rôzne stromy) a tiež ošetrovanie (presvetľovanie, hnojenie) drevín. Naopak sa nevypláca okopávanie, pretože rýchlo vyháňa burina.

 mesiac v znamení kozorožca     

Tieto dni sú vhodné na zakladanie hnojiska, konzervovanie a uskladňovanie úrody, sadenie stromov, kríkov, živých plotov a koreňovej zeleniny (napr. mrkva, petržlen, cibuľa, cesnak, cvikla, reďkovka...). V tomto období je boj proti škodcom nachádzajúcich sa pod zemou účinnejší. Momentálne sa tiež doporučuje vytrhávanie a klčovanie burín.

 mesiac v znamení vodnára        

Rastliny nepolievame, pretože ich môžu ľahšie napadnúť škodcovia. Doporučuje sa sadenie, presádzanie, hnojenie, či rôzne iné úpravy kvetov a kvitnúcich liečivých bylín. Účinný je aj boj proti hmyzu, ktorý sa zdržiava na zemskom povrchu alebo vo vzduchu.

 mesiac v znamení rýb                

Obdobie vhodné na kosenie trávnikov, či na sejbu listovej zeleniny (napr. kel, špenát, kapusta, šalát). Polievame rastliny, pretože si udržia v sebe dlho vlahu. Naopak sa nedoporučuje kvôli vlhkosti uskladňovať a konzervovať úrodu. Tiež je dobré vyhýbať sa presvetľovaciemu rezu kríkov a stromov.