Záhrada nás potrebuje aj v zime

21.01.2015 00:00

Posledným decembrovým dňom sme ukončili aj ten záhradnícky rok a prišiel január, február – mesiace oddychu. No nie je to celkom pravda. Vonku “mrzne a padá sneh“, aj keď pár rokov dozadu celkom bežný jav, sedíme v teple pri čaji, pri varenom vínku so škoricou. Máme dosť času zobrať knihy, sadnúť k internetu a začať sa vzdelávať, plánovať, naberať inšpirácie z množstva fotografií. Ak naozaj vetvy stromov prikrášli inovať a záhradu poprášia snehové vločky, vkĺznite do záhrady a doprajte si prechádzku, ktorá vám zaručene prinesie veľkú radosť. Sneh prikryl nedostatky, poupratoval a všetko pôsobí harmonicky a stopercentne. V myšlienkach si môžete predstavovať a plánovať rekonštrukcie a zasnežená záhrada vám poskytne viac priestoru pre vynárajúce sa nápady. Zapisujte a plánujte, nechajte pracovať fantáziu, je to ideálne obdobie. Nafoťte si takúto záhradu a pri pohľade na fotky budete rozvíjať a dotvárať vaše myšlienky, nápady. V každej záhrade sa nachádzajú chladné miesta, kde by sa nemali pestovať citlivé rastliny. V zime ich zistíte podľa toho, kde sa najdlhšie udržiava sneh a námraza. Informácie oceníte hlavne pri vytváraní provensálskej záhrady.

Nejaký ten čas treba venovať aj údržbe a oprave náradia. Čistíme a brúsime nožíky a nožnice, ručné náradie a kosačky. Pripravíme si zoznam semienok byliniek, letničiek a trvaliek. Poupratujeme si medzi hnojivami a biopostrekmi, zistíme nové možnosti na trhu a taktiež si pripravíme zoznam.

Pracovať budeme aj v záhrade. Pri bezmrazových dňoch zalievame vždyzelené listnaté a ihličnaté dreviny vysadené na jeseň a dreviny rastúce v nádobách. Niektoré skalničky a hlavne rododendróny , japonské azalky, hebe a ďalšie vždyzelené listnaté rastliny ľahko vysychajú. V slnečnom počasí a hlavne koncom zimy, keď už slnko je dosť teplé, strácajú cez listy vlhkosť, ktorú zo zamrznutej pôdy nedokážu získať. Musíme ich počas slnečných dní a hlavne mladé rastliny zatieňovať. Pomôže už pred zimou prikryť konármi ihličia. Sneh je najlepšou izoláciou proti mrazu, ak je ho však priveľa, opatrne ho striasame z ihličňanov a vždyzelených listnatých drevín, aby nám nezdeformoval tvar drevín a nedolámal konáre. Pri odhadzovaní chodníkov môžeme sneh prihadzovať ku kmeňom a koreňom drevín, hlavne ihličnatých, ktoré vďaka hustému ihličiu bývajú celkom obnažené. Kontrolujeme prikrývky chúlostivých rastlín, či neboli poškodené. Koncom zimy pri plusových teplotách, keď už nehrozia silné mrazy, je vhodné začať prerezávať opadavé listnaté dreviny, ale pozor, nie ktoré kvitnú skoro na jar. Je to najlepšie obdobie, lebo listnáče majú menej miazgy a po reze neslzia a naviac sú bez listov, lepšie vidieť ich tvar. Spätným rezom podporíme kvitnutie a tvorbu mladých výhonov.

Pozornosť venujeme aj jazierkam. Na zamrznutom povrchu urobíme dieru pomocou nádoby s horúcou vodou, aby sme umožnili prísun kyslíka. Diery nevysekávame, otrasy sú stresujúce pre ryby. Ja odpojím čerpadlo od kaskády a nechám pomocou nadstavca vodu vyvierať na hladine. Voda aj pri -12°C okolo vyvieračky nezamŕza. Nesmieme zabudnúť ani na drobné spevavé vtáctvo. Pripravíme búdky a úkryty na hniezdenie a prilákame ich na kŕmidlá plné zmesi orieškov, semienok a loja umiestnených na viditeľnom mieste. Počas roka nám pomôžu s premnoženými húsenicami a hmyzom.